Gdybyście komuś nie powiedzieli, co dokładnie znajduje się w cieście, raczej sam by nie wyczuł. Ciasto wychodzi w smaku niemal identyczne, a moim zdaniem znacznie lepsze np. niż standardowe drożdżowe. W dodatku jest mniej pracochłonne i nie wymaga tyle czasu. Jeśli jednak chcecie, aby pizza wyszła idealne, zarezerwujcie sobie 90 minut w kuchni. Pogracie jak skończycie ;)
Składniki:
Ciasto:
⦁ 2 szklanki mąki (może być zarówno zwykła jak i razowa lub gryczana)
⦁ 2 jajka
⦁ 8 łyżek oleju (albo 9, ciasto musi być elastyczne)
⦁ 1 łyżeczka papryki słodkiej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 1 kostka sera białego chudego (zwykłego, nie tego do sernika)
⦁ sól do smaku
⦁ bułka tarta do posypania spodu ciasta
Sos wersja z blenderem:
⦁ 3 pomidory
⦁ bazylia
⦁ oregano
⦁ również sól do smaku
Wszystko blenderujemy razem :)
Sos bez blendera:
⦁ koncentrat pomidorowy wymieszać z łyżką wody i dodać bazylię, oregano
Ogrzewamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.
Najpierw wykonujemy ciasto. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i paprykę - wymieszać razem. Dodać kostkę sera białego, potem jajka, olej i zagnieść. Masa powinna być "pomarańczowa". Nie przejmujecie się, jeśli zostaną grudki białego sera, ale fajnie by było, aby były jak najmniejsze.
Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Ja dosypuje na papier jeszcze bułkę tartą, aby miało ładny wygląd od spotu i na pewno się nie przykleiło.
Wsadzamy do piecyka na ok. 10 - 15 minut bez dodatków.
Kiedy ciasto się troszkę przypieka, można pociąć na drobne pozostałe składniki (cebulkę, szynkę, starty ser żółty, kukurydzę, pomidory, pieczarki, ogórka itp.). Zadbajmy, aby nie były zbyt wilgotne :)
Kiedy widzimy, że ciasto jest już troszkę przypieczone, wyciągamy, nakładamy sos i składniki w ulubionej kolejności. Nie dodajemy jeszcze sera, chyba, że naprawdę nie chcecie czekać ;)
Jeśli jednak zdobycie się na cierpliwości i dodacie ser na końcu, czyli po 25 minutach od włożenia pizzy z składnikami, ser będzie idealne rozpuszczony, ale nie stracie swojego uroku.
Podsumowując, pizza powinna być w piecyku przez mniej więcej godzinę w 180 stopniach (ok. 10 - 15 minut samo ciasto, ok. 25 minut ze składnikami, 15 minut, aby rozpuścić ser). Czas można skracać lub wydłużać w zależności od jakości składników ;)
Bon Appétit
0 komentarze