Przepisów na lion czy biały lion jest bardzo wiele. Wybrałam jeden z przepisów na białego liona, jednak bez białej czekolady, której nie ufam ("w naturze" nie występuje biała czekolada). Ciasto z serii "Idź pograć, bo się będzie chłodzić". Proponuję biszkopt zrobić dzień wcześniej, a masę i układanie zostawić sobie na kolejny :)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 2 jajka
- 1l mleka
- 3 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g miękkiego masła
- szczypta soli
- opakowanie budyniu
Składniki na poncz:
- 100ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej
- 50 g ryżu preparowanego
Zaczynamy od biszkoptu. Wsypać cukier do miseczki, wbić jajka i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę, cztery łyżki zimnej wody i delikatnie wymieszać, a potem jeszcze chwilę zmiksować. Potem wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w temp. 160 stopni na termoobiegu do suchego patyczka. Potem wystudzić ;)
Stworzenie masy na liona zaczynamy od zmieszania jajek, cukru, budyniu i mąki ze szklanką mleka. Pozostałe mleko gotujemy. W trakcie gotowania, wlewamy do mleka mieszankę i ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną bazę przykrywamy i studzimy.
W między czasie miękkie masło utrzeć na puch i wymieszać z masą. Na koniec dodać sok z cytryny i zmiksować. Masę kajmakową wymieszać z ryżem preparowanym. Można w garnku lekko podgrzać masę wraz z ryżem, aby lepiej się złączyła.
Składanie ciasta jest najbardziej pasjonujące. Biszkopt kroimy na pół i nasączamy ponczem, następnie rozsmarowujemy masą kajmakową. Na niej ląduje 2/3 bazy budyniowej. Przykrywamy biszkoptem i rozsmarowujemy resztę budyniu. Na wierzch ścieramy troszkę czekolady.
Ciasto leci do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Bon Appétit :)
1 komentarze
Brzmi i wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń