Ciasto piankowe na herbatnikach

by - sierpnia 07, 2017

Przepis typu GG Easy <3 nie przez przypadek. Bardzo proste ciasto na zimno, które smakuje wybornie lepiej niż kupne ptasie mleczko :)


Składniki:
  • 200g serka homogenizowanego naturalnego (ja użyłam waniliowego)
  • 120ml śmietanki 30%
  • 2 białka
  • 2 łużki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek wody
  • duży okrągły biszkopt (może być zakupiony w sklepie)
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby nic nie wypływało i wyłożyć dno biszkoptem. Rozrobić żelatynę z wodą, a gdy napęcznieje lekko podgrzać.
W między czasie ubić białka na sztywno, osobno ubić śmietankę na sztywno i połączyć z serkiem i kakao. Na końcu do masy dodać żelatynę i tutaj należy działać szybko, ponieważ cała masa zacznie szybko zastygać - wylać na przygotowaną formę.
Ciasto do lodówki i gotowe, można grać, a deser się robi ;)

Opcjonalnie biszkopt można ułożyć również po bokach lub posmarować dżemem. Do wyboru!

You May Also Like

0 komentarze