Nadziewane rolady z kurczaka i szynki

by - sierpnia 27, 2017

Standardowe rolady z kurczaka "wypuszczały" nadzienie ze swojego wnętrza, więc uratowałam się kawałkami wędliny. Danie z rodzaju tych, które pomagają w czyszczeniu lodówki z zalegających produktów typu paluszki z kraba, ser żółty, mozzarella i tak dalej :)




Dzięki wędlinie możemy hojniej nadziewać rolady w związku z czym proponuję przygotować: 

  • 4 piersi z kurczaka 
  • 4 paluszki krabowe typu surimi 
  • natkę pietruszki
  • 300 dag szynki np. z łopatki 
  • kilka plastrów sera żółtego
  • 50g mozzarelli w zalewie
  • folia spożywcza do gotowania 
  • ulubione zioła i przyprawy

Opcjonalnie pieczarki, ale jako zamiennik do któregoś ze składników, bo nie da się zawinąć :( 

Rozpoczynamy od obmycia filetów i zamarynowaniem ich w ulubionych ziołach. Potem rozcinamy je i formujemy cieńsze płaty, aby nałożone składniki dało się zawinąć. Można je troszkę ubić. Potem drobno nakładamy paluszki, natkę pietruszki, ser żółty, mozzarellę lub inne składniki (cały czas mając w zamyśle, żeby dało się to zwinąć). Zakrywamy szynką. 
Następnie wycinamy płat folii, a potem zawijamy. Zwiniętą roladę obkładamy jeszcze warstwą wędlinki i zabezpieczamy w folii. 

Gotujemy na parzę, aż wszystko ładnie się uwędzi :) Idealne do ziemniaków! 

You May Also Like

0 komentarze