Spaghetti alla Carbonara

by - sierpnia 07, 2017

Wbrew pozoru proste danie, które zawsze można ubogacić o coś co zalega w lodówce. Oryginalnie przepis jest bez śmietany z boczkiem, ale jak zawszę zostawię Wam kilka drzewek ewolucji do wyboru.


Składniki:
  • makaron spaghetti lub penne 
  • 150 ml śmietany 30% (jeśli wybieramy drzewko ze śmietanką)
  • 25 dag boczku (pokroić w kostki) lub kiełbasy, może być też szynka
  • żółty ser (do starcia) 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • zioła (np. tyminaek, bazylia, oregano) 
  • opcjonalnie pieczarki, brokuł lub groszek (jeśli lubicie coś zielonego) 
Nie zapomnijcie o soli i pieprzu do smaku! 

Nastawiamy wodę na makaron i postępujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie smażymy wybraną wędlinkę (ja preferuje boczek, który powinien ładnie się przyrumienić). Zdejmujemy boczek z patelni, a na tłuszczyku ląduje drobno posiekana cebulka i czosnek. 

W wersji ze śmietaną dodajemy ją do rondelka, do którego wbijamy jajka i większa cześć sera oraz szczyptę soli i sporo pieprzu. Dobrze mieszamy. 

Tymczasem na patelnię do zeszklonej cebuli wraca boczek. Dodajemy ugotowany, dobrze odsączony makaron i podsmażamy ok. 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną, posypujemy ziołami i mieszamy aż sos lekko zgęstnieje. Fajnie by było, gdyby jajko się nie zcieło, a wszystko wygodnie dało się nałożyć na talerz i obsypać resztą sera. 

W ewolucji bez śmietany, należy do rondelka z serem i jajkiem wlać nieco ciepłej wody z makaronu, a potem natychmiast na patelnie z makaronem (bez obsmażania samego makaronu). Jajko z serem samoistnie wytworzy odpowiednią konsystencję sosu i nie będzie nawet widać, że nie ma śmietany, więc jest to wersja mniej kaloryczna :) 

Pieczarki, brokuły czy groszek najlepiej dodać wraz z cebulką i czosnkiem, aby nabrały dobrego aromatu i nie były surowe. 

Jest bardzo dużo tricków do Carbonara, jeśli macie jeszcze jakieś, podzielcie się <3


You May Also Like

0 komentarze