Kotlety De Volaille

by - sierpnia 07, 2017

W Clanie dawno nic nie gotowaliśmy, a headstart Revelation Online był co raz bliżej i trzeba się było przygotować ;)



Składniki na kotlety:

  • 4 piersi z kurczaka, po około 120 g każda, bez kości i skóry
  • olej do głębokiego smażenia
  • wykałaczki

Masło ziołowe:

  • 60 g masła
  • 2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku
  • 1/4 cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok
  • sól i pieprz

Przetestowałam wg następującego przepisu:
W miseczce wymieszać masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, skórką z cytryny i sokiem. Doprawić solą i pieprzem, podzielić na 4 części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Im bardziej schłodzone tym lepiej.
Piersi kurczaka włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety. Na każdej piersi ułożyć wałeczek z masłem i zwinąć roladki, dokładnie podwijając końce. Spiąć za pomocą wykałaczek.
Umieścić mąkę, jajko i bułkę tartą w oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtoczyć w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
Rozgrzać głęboki olej do temperatury 190 stopni i smażyć roladki, najlepiej w małych porcjach aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Ja smażyłam każdą pierś oddzielnie, aby była z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta i nie przesiąknięta tłuszczem. Piersi smażyć przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Wyjąć na ręcznik papierowy. Zaraz podawać.

Dodam jeszcze, że warto rozważyć "dojście" kotlecików w piekarniku, a do masy szczyptę pieczarków i sera żółtego (choć mi nieco wypływał :( ). Przepis jest na 4, więc będę go jeszcze modyfikować, chyba, że ktoś ma już doświadczenie w temacie i chciałby się podzielić ;3

Myślę, że taki jeden de volaille gwarantuje power do co najmniej kilku instancji!

You May Also Like

0 komentarze