Zapiekanka robiona dawno temu z okazji meczu Polska Grecja (Euro 2012, czyli dawno), który nawiasem mówiąc skończył się remisem.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- opakowanie makaronu penne
- 200 g sera żółtego
- 100 g sera fety
- 1 mozzarella
- 1 cebula
- natka pietruszki
- posiekany pomidor
- pół łyżeczki kminu, łyżeczka oregano, łyżeczka cynamonu, sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- 400 ml mleka
- jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron ugotować al dente wg przepisu. Na patelni podsmażamy cebulę i dodajemy mięso mielone.Gdy nieco się podsmaży, dodajemy posiekanego pomidora, natkę pietruszki oraz przyprawy.
W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy 2/3 makaronu i obsypujemy go serem żółtym. Potem dorzucamy mięso, a na to warstwę fety i pozostały makaron.Przygotowanie sosu beszamelowego rozpoczynamy od podgrzania mleka. W osobnym garnku roztapiamy mleko i mieszamy z mąką, aż się połączą. Powoli dodajemy ciepłe mleko, nie przestając mieszać. Gdy masa będzie jednolita, zdejmujemy z ognia i studzimy. Na końcu dodajemy jajko u przyprawy i takim sosem polewamy wierzch zapiekani.
Na sam wierzch można dodać mozzarellę. Pieczemy w pierniku ok. 30 minut w 200 stopniach, a po wyłączeniu zostawiamy aż do wystygnięcia. Możecie wtedy trochę pograć, bo im dłużej stygnie tym jest lepsze ;)
0 komentarze